Charina Knutson

Bad och grillning vid Sundsjö kyrkoruin
Inför sommarlovet fick barnen säga vad de ville hinna uppleva för att det skulle kännas som ett riktigt sommarlov 😎 För Julius del var det att få grilla och tälta vid en sjö, så sista veckan i juli packade vi tält och matsäck och drog österut. Vi åkte E14 förbi Pilgrimstad, och precis innan Gällö tog vi vänster mot Sundsjö och Rissna. Tre kilometer in längs vägen ligger Fjällsta, och där tar man vänster ner mot Sundsjö kyrka. Precis efter kyrkan tog vi vänster ner mot kyrkogården.
Där finns en skylt där det står Kyrkoruin och så tar man in höger ner mot sjön.
Det är bara cirka 200 meter ner till sjön. Där finns det en parkering, en brygga, långbord med bänkar och en grillplats.
En stig leder vidare mot Sundsjö kyrkoruin. Den är daterad till sent 1100-tal och alldeles förtjusande. Några Fjällstabor vi träffade berättade att platsen bara det senaste året hade röjts så fint av Svenska kyrkan. Nu är det välklippt gräs här och fin sikt ut mot Sundsjön.
Eftersom det var varmt och skönt hann vi med ett kvällsdopp.
Vi reste vårt lilla fyrmannatält.
Senare på kvällen grillade vi korv och marshmallows vid grillringen. Klockan blev 23 och luften var fortfarande ljum och härlig.
Vid midnatt gick vi och la oss i skymningsljuset, och dagen därpå vaknade vi (lätt ledbrutna) och dukade upp frukost på bryggan.
Alla badade ett varv till innan vi så småningom packade ihop, dubbel- och trippelkollade att vi inte lämnat något skräp efter oss någonstans, och åkte hem. Enkel och ljuvlig utflykt!
För den som är intresserad av jämtländska ruiner finns länsstyrelsens eminenta skrift "Ruiner i Jämtlands län" (2014). Där finns Sundsjö kyrkoruin och elva andra lämningar, inte bara kyrkor. Ladda hem och ge er ut på ruinjakt!