Charina Knutson

Ivars Bilmuseum i Hoting
Legendariske bilhandlaren Ivar Ericsson i Hoting, Bil-Ivar, ägde själv en fantastisk samling av äldre bilar. Samlingen har visats på lite olika platser men nu har den sitt stadiga hem just i Hoting. Under de två senaste somrarna har museet haft stängt på grund av pandemin, men om man har sagt till på Hotings Camping har de kunnat låsa upp.
I dag passerade vi Hoting och chansade på att det gick att få se museet trots att turistsäsongen väl får sägas vara över. Vi kikade in här, i receptionen på campingen, där det stod en supertrevlig tjej.
- Jag kan ringa morfar och fråga, sa hon glatt. Morfar visade sig vara den förre ägaren av campingen, tillika Hotingprofilen, Harry Jonsson. Han släppte snällt allt han hade för händer och mötte upp oss vid museet.
Ivar Ericsson föddes 1938 i Svedje, Hoting, och växte upp i en lanthandlarfamilj. När hans pappa köpte en bil åt honom lyckades han snabbt sälja den och köpa två nya för pengarna. En bilhandlare var född! Tillsammans med sin bror Åke, som fick agera mekaniker, fick han agentur först för Renault, sedan för BMW och Peugeot. 1968 tillkom Mercedes.
Ivar Ericsson började samla på bilar redan på 1960-talet. I bilmuseet finns i dag bland annat ett hundratal bilar och ett 40-tal motorcyklar.
Harry Jonsson är själv en levande bit Hotinghistoria. 78 år gammal driver han fortfarande företag och är i farten från morgon till kväll. Han var den bästa värd man kunnat önska sig.
Och bilarna! Man behöver inte vara specialintresserad för att fascineras av samlingen. Den här sexdörrars-Mercedesen har tillhört Sierra Leones statsledning. 
Tänk att det fanns så här snygga motorcyklar med sidovagn redan 1927! En Indian Big Chief.
Vi häpnade över maffigheten i den här bilen, en Berliet från 1923.
Julius gillade den här Ford-lastbilen som fick honom att tänka på Bärgarn i Bilar-filmerna.
Och speciellt till min storebror: här får du en bild på en Harley Davidson från 1921! Fem hästkrafter och en toppfart på 85 km/timmen.
Vi gick runt en lång stund och häpnade över bredden i samlingen.
På väg ut köpte jag boken "En bilhandlares resa". Intäkterna för boken går till att hålla samlingen i trim. Samlingen ägs och förvaltas av Ivars två söner Niclas och Jörgen Ericsson.
Jo, så här är det med öppethållandet nu framöver hösten! Om man skrapar ihop en grupp på minst 10 personer så kan Harry eller någon annan komma och öppna museet och berätta om denne fantastiske Bil-Ivar och hans samling. Inträdet kostar 80:- per vuxen. All info om museet och hur man bokar finns på Ivars Bilmuseums hemsida.