Charina Knutson

Offerdal del 1 - hällristningarna i Gärde
I måndags bestämde vi oss för att besöka några outforskade platser i Offerdals socken. Med på turen var min kompis Mia på besök från Stockholm, så roligt!!! Vädret var på vår sida och solen gassade. Vårt första stopp var hällristningarna i Gärde. De tillhör de äldsta kända i Sverige, och innehåller bland annat den största ristade älgen i landet. Av någon anledning har jag inte besökt dem tidigare, men i dag var det dags! Åk till Kaxås i Offerdal och fortsätt norrut.
Gärde är en fin liten by, och hällristningarna är bra skyltade, men var beredd på riktig skogsbilväg på slutet. När man har passerat en liten bro som tonåringen skriker när man åker över är man snart framme vid parkeringen.
En liten skogspromenad bara, så är man framme vid den vackra ån där hällristningarna ligger. På den här platsen har det också framförts ett bygdespel om stenåldern. Jag antar att den lilla byggnaden till höger här nedan har tjänat som biljettkur?
Direkt till höger när man kommer fram ligger de första ristningarna, till exempel tio fotspår som leder fram till en älg. Några klövspår från älgarna finns också! Ursäkta om det är lite svårt att urskilja figurerna, det var väldigt soligt ute, och figurerna hade inte fått någon ny färg på länge.
En fin bro leder över ån. Mitt i forsen går en bro ut till höger. Det är på den lilla holmen i strömmen som de stora älgarna finns. Den största är i storleksordningen 2,3 x 3,7 meter och har tolkats som avporträtterad i "naturlig storlek". Hällristningarna är daterade till ca 6 000 f Kr!
Går man över till andra sidan finns sittplatser, grillplats och hela den fina utomhusscenen där älghudar hänger kvar som scenografi.
Vi hade lite svårt att slita oss från den här platsen. Vi kastade macka, badade fötterna och strosade runt tillsammans och var för sig. Det var väldigt fint! Här kan man lätt tillbringa en hel dag om man har fika med sig.
 
#1 - Anonym

Intressant! Jag har bara besökt Glösa. Det här har jag missat helt./ Kerstin