Charina Knutson

Stockholm 1 - Fotografiska
Förra veckan tog vi en tur till Stockholm. Vi tog in på ett hotell vid Norra bantorget för att få lite citykänsla och ha gångavstånd till de saker vi ville se. Första dagen tog vi en långpromenad längs Drottninggatan, tittade på Rosenbad, gick genom Gamla stan, stannade på Stortorget och pratade om Stockholms blodbad 1520 (ja, mamman i familjen är Gustav Vasa-fixerad) och fortsatte över Slussens guldbro över till Söder. Målet för promenaden var nämligen Fotografiska, där jag aldrig varit. Lite byggkaos på väg dit, men lätt att hitta!
Vi var hungriga efter promenaden och började med en lunch högst uppe i huset. Det finns också en uteservering (som vi med facit i hand skulle ha stannat vid, det var ganska varmt i restaurangen). Maten är skapad av vego-klimat-medvetna kocken Paul Svensson och väldigt genomtänkt! (Om än dyr, och inte särskilt barn-/familjevänlig.) Jag och Julius åt vegetariska köttbullar som utan tvekan var de godaste jag har ätit, möjligtvis inräknat de som faktiskt är gjorda av kött.
Vi hade köpt biljetter i förväg och fått en slot-tid 14.00 - det kändes tryggt i pandemi-tider. Vi började med huvudutställningen, "Introspection" av Frank Ockenfels 3. Han har fotat mängder av kändisar och gjort egensinniga montage och collage av dem. Iggy Pop, George Clooney och Brad Pitt är några av de avporträtterade. 
En rolig grej är att man själv kan gå in i en fotoautomat och ta liknande bilder av sig själv. Den fjärde rutan är dock alltid Iggy!
Lovisa Ringborg visar bilder som balanserar mellan dröm och verklighet, och underbara skulpturer av vinthundar. Snezhana von Büdingen har mött 18-åriga Sofie som bor på ett slott i Tyskland. Sofie har Downs syndrom och att lära känna henne för att kunna göra rättvisa porträtt av hennes värld har tagit många år. Bilderna är fantastiska.
Men det mest fantastiska är Cho Gi-Seoks utställning "Coexistence" där den blott 29-årige sydkoreanen visar hur han anser att allt samexisterar - människor, växter, platser, maskiner, föremål. Alla är beroende av varandra och imiterar, lånar och ger i ett ständigt utbyte. Hans bilder där han låter människor återskapa blommor är så vackra!
Man måste inte förboka biljett men vi tyckte att det kändes vettigt när möjligheten ändå finns. Info om utställningar, biljetter och öppettider finns på fotografiska.com