Charina Knutson

Stockholm 2 - Birka
Dag 2 åkte vi ut till Birka på Björkön i Mälaren. Vi hade lockat med oss min kompis Petra med söner och möttes upp på kajen vid Klara Mälarstrand, alldeles nära Centralstationen. Strömma Kanalbolag har under många år haft monopol på turer till den mytiska vikingaplatsen. På stromma.com bokar man en kombinerad biljett för båttur, guidning och entré till museet. Det kostar 445:- per vuxen, halva priset för barn 6-15 år och gratis för barn upp till och med 5 år. 
Båten går 10.00 på morgonen och resan tar 2 timmar. Mellan 12.00 och 15.30 är man ute på ön, och 15.30-17.30 åker man hem igen. På båten finns fika att köpa, och gott om tid att umgås! När man hoppar i land har man restaurangen direkt till vänster, och efter en kort promenad har man museet på samma sida.
I museet finns inte många originalföremål, men väldigt genomtänkta utställningar kring några av människorna som hittats i gravarna på Birka. Rekonstruktioner och modeller är välgjorda och funkar på hela familjen.
Modellerna känner man igen från SVT:s serier om Birka som gick i Vetenskapens värld på 1990-talet
Utomhus går guidade turer på svenska och engelska. När vi var här gick turerna 12.15, 13.15 och 14.15. 12.15 var väldigt populär så vi väntade en timme, men det var fortfarande folktätt. På 14.15-turen däremot var det bara 5-6 personer, så det kan vara ett tips att ha is i magen och vänta till den sista! Turen är ungefär 50 minuter och 1,5 kilometer lång. Guiderna är klädda i vikingakläder och väldigt duktiga. Dock kan det vara lite svårt att uppfatta vad som sägs när det är stora grupper.
Turen avslutas på Birkas högsta punkt, där ett kors har rests till minne av Ansgar. Han var den optimistiske missionären som försökte kristna mälardalingarna redan på 800-talet. Det var inte så framgångsrikt - han välkomnades av kung Björn och fick predika i fred men när han åkte hem återgick människorna till asatron. Platsen är hur som helst väldigt fin, och alla barnen också!
Birka var en vikingatida handelsplats som anlades i mitten av 700-talet och var i bruk till ungefär 975 e Kr. Svearnas kung, som själv bodde på Adelsö strax intill, skapade en miljö där hantverkare, säljare och uppköpare kunde mötas under säkra förhållanden. När Birka var som störst bodde mellan 700 och 1000 personer där. När sveakungen beslutade sig för att flytta sitt säte till Sigtuna i slutet av 900-talet, övergavs ön ganska hastigt. Vetskapen om att Birka varit en plats med särskild betydelse har dock levt kvar, både hos vetenskapsmän och allmänhet. I dag är det ett fint utflyktsmål, även om man ska ha låga förväntningar på hur mycket av "vikingastaden" som faktiskt går att se med blotta ögat. Det mesta är åkermark. De 3000 gravhögarna är dock anslående, och med hjälp av museet och guiderna får man ändå en bra bild av Sveriges första huvudstad.