Charina Knutson

Stockholm 3 - Vasamuseet
Sista dagen uppfyllde vi 14-åringens enda önskan, nämligen att få se regalskeppet Vasa. Vi tog en spårvagn ut till Djurgården och gick ner förbi Nordiska museet. De långa köerna vi hade förväntat oss lyste med sin frånvaro och det var bara att gå rätt in!
Det är en anslående syn när man kommer in i hallen och skeppet tornar upp sig. Båda barnen blev stående med tappade hakor. Sedan samlade vi ihop oss till en Vasa-groupie.
Vasamuseet är verkligen matigt, så avsätt minst ett par timmar! Det är tre våningar med utställningar, filmer och återskapade miljöer. Hela tiden rör man sig runt det enorma skeppet och betraktar det ur olika vinklar. 
Regalskeppet Vasa byggdes under Sveriges stormaktstid. Det beställdes av Gustav II Adolf 1625. Den 10 augusti 1628 var det dags för jungfrufärden, men den blev kort. Efter bara en kvart kom kastvindar som fick det höga, ostadiga skeppet att kränga. Vatten forsade in genom kanonportarna och regalskeppet Vasa sjönk 120 meter från land. Ett 30-tal personer omkom. 1961 bärgades skeppet i ett förvånansvärt gott skick. I dag är Vasamuseet - invigt 1990 - ett av Sveriges mest välbesökta med cirka 1,5 miljoner besök per år. Människor från hela världen förtjusas och förfasas över det vackra skeppets öde. Så här vackert färgsatt var aktern (på bilden ovan) på 1600-talet, enligt en modell.
Och så här kunde livet ombord se ut enligt en annan.
En stor utställningsdel visar rekonstruktioner av Vasas träskulpturer. Man kommer väldigt nära och häpnar över färgsättningar och symbolrikedom. Det haglar av referenser till antikens gudavärld. En polsk adelsman visas fjättrad för att sporra till stordåd i strid.
Vasamuseet är väldigt duktigt på att berätta om 1600-talet med skeppet som utgångspunkt. Som besökare tittar man inte bara på själva Vasa utan får med sig mycket om stridsteknik, kosthållning, samhällsliv, religion, maktordningar och mode. Den här jackan tyckte Julius såg nästan modern ut.
Den nyaste utställningsdelen, som tyvärr var svårfotad på grund av mörker och rörlig bild, handlar om kvinnornas roll på och kring Vasa. Här visas också väskan med samisk ornamentik som hittades ombord.
Vi gillade Vasamuseet mycket! Restaurangen testades inte, vi ville ut i finvädret, men butiken var VÄLDIGT fin och välsorterad. Och utställningarna får 5+!