Charina Knutson

Jamtli - Nordiska myter
Museet Jamtli i Östersund har öppnat så smått efter pandemin och har öppet lördagar och söndagar 11-17. Från den 26 juni till den 22 augusti 2021 är museet öppet alla dagar 11-17. Som Jamtlianställd sedan 24 år tar hjärtat små skutt av glädje - det känns så roligt att kunna välkomna nära och långväga gäster igen!
Vi som familj har inte heller besökt Jamtli på länge, men förra helgen gjorde vi slag i saken och åkte för att se den nya Nationalmuseum Jamtli-utställningen Nordiska myter. Stella är väldigt intresserad både av nordisk mytologi och folktro så hon var pepp!
Jamtlis inomhusmuseum släpper just nu bara in 80 personer i taget, fördelat på ett visst antal personer per lokal. Allt är listat utanför. Den här dagen var det lagom många besökare på plats och inga problem för oss att komma in. Om man är osäker kan man ringa receptionen innan och kolla läget. Vi löste in oss och gick direkt till Nationalmuseum Jamtli!
Utanför utställningen finns en app att ladda ner, eller små mobiler att låna och lyssna på information genom. Båda alternativen berättar om utställningen, konstverken och Nationalmuseums samlingar. Julius valde att låna mobil.
Jag laddade ner appen och fick ett gränssnitt som ser ut så här.
 
Om man inte vill ha några digitala hjälpmedel alls går det också bra. Det finns utställningstexter på både svenska och engelska. Det slutade nog med att vi använde dem mest.
Nordiska myter är alltså en utställning med verk ur Nationalmuseums samlingar. Den visar konstverk från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en period då konstnärerna gillade att hämta motiv ur myter och sagor, och då samhällsklimatet var präglat av en nationalromantik som också uppmuntrade historiska tillbakablickar till vikingatid och stormaktstid. Utställningen innehåller en rad verk av konstnärer som Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephson och August Malmström. 
Jag är ingen konstvetare men förvånades över hur många konstverk jag ändå kände igen! Det är ingen dålig samling som Jamtli har fått till låns under ett knappt år. Kraka, målningen till höger, kanske känns bekant?  
Kung Ragnar ska gifta sig med Kraka men sätter henne först på prov. Hon ska komma till deras första date varken klädd eller naken, mätt eller hungrig, ensam eller i sällskap. Kraka kommer iklädd ett fisknät, i sällskap av en hund, och med en lök i munnen. Smart tjej! Konstverket är utfört av Mårten Winge 1862.
Det här motivet är också välkänt - Näcken av Ernst Josephson (1882). Roligt att se i verkligheten! Andra motiv jag blev glad av var Ängsälvor av Nils Blommér (1850),
Vision. Motiv från Visby av Richard Bergh (1894), och 
en av skisserna till Carl Larssons monumentalmålning Midvinterblot (1913) som ju i sitt färdiga skick pryder trapphallen i Nationalmuseum i Stockholm. 
Vi gick alla fyra runt i utställningen en lång stund, läste (jag och Patrik), lyssnade (Julius) och konsulterade medhavda böcker om nordisk mytologi (Stella).
Sedan gick vi och fikade på Jamtli Kafé och tittade på kaféutställningen som just nu handlar om fjällkor!
En sväng till Jamtli Butik blev det också, så att Stella fick komplettera sin boksamling.
Utställningen Nordiska myter visas på Jamtli till den 18 april 2022.
Aktuella öppettider och entrépriser till Jamtli hittar du här.