Charina Knutson

Edsåsdalen - Vita Renen
På påskdagen strålade solen och vi var bjudna till våra vänner Linda och Markus i Edsåsdalen. Perfekt läge att testa de nya turskidorna! För att komma till Edsåsdalen åker man till Undersåker och tar av söderut. Bara knappa milen från E14 ligger den lilla fjällbyn. Om man tänker fågelvägen ligger det bara på södra sidan om Renfjället, från Åre räknat.
I Edsåsdalen finns ett litet lokalt liftbolag som kör de fyra liftarna i byn och en på Renfjället, precis vid Restaurang Vita Renen. Det var just till Vita Renen som vi styrde vår första turskidstur.
För att komma till Vita Renen tar man slalomliften högst upp i Edsåsdalens liftsystem. Därifrån går det en fin liten led på tre kilometer upp till Renfjället.
Om man inte vill åka skidor dit går det skoterslädar från samma punkt överst i liftsystemet. De går vanligtvis en gång i timmen men under påskhelgen måste de ha gått oftare, vi mötte dem hela tiden.
Man kan också tolka efter en skoter upp. Det gjorde ungdomarna i sällskapet - tolkade på slalomskidor och snowboard. De vuxna knatade som sagt på turskidor. Linda och Markus hade sina fina hundar Iris och Misca med.
Vi hade satt på stighudar under våra turskidor och det var väldigt hjälpsamt faktiskt. Man fick bra fäste och kunde "gå" uppför de ganska branta stigningarna i början. Vädret hjälpte också till att hålla humöret uppe!
Tur att vi hade solskydd och vattenflaskor, puh!
Små fina nedräkningsskyltar mötte oss längs vägen. Till slut såg vi Vita Renen uppe på höjden.
Några påskkärringar hade också hittat dit!
På Vita Renen kan man handla mat och fika, och sitta antingen inne i restaurangen eller ute på terrassen med en fantastisk utsikt. Så här års finns också en fjällbar utomhus.
Vi hade med eget fika och satte oss vid ett vindskydd uppe vid Renfjällsliften. En lokal öl från baren fick dock följa med upp!
Efter någon timme letade vi oss neråt igen. Det gick fortare utför, kan man konstatera. I Edsåsdalen dukade Linda och Markus upp en fantastisk påskmiddag! Efter det var vi alla ganska möra på ett skönt sätt. Svårtoppad dag detta 😀😎