Charina Knutson

Mus-Olles museum
Men, jag har ju glömt att berätta att vi har varit på Mus-Olles museum i sommar! Någon vecka in i juli åkte jag, barnen och mamma till Ytterån, svängde in höger från E14 och laddade för prylmania. På Mus-Olles museum finns nämligen cirka 150 000 föremål, bland dem en unik samling förpackningar om en sådär 23 000 stycken.
Mus-Olle, eller Per-Olov Nilsson som han egentligen hette, var en man som levde i Ytterån 1874-1955. Han uppfattades säkert som lite speciell, eftersom han inte hade någon familj utan levde ensam i sin stuga och livnärde sig på fiske och dagsverken. Och så var det det här med samlandet. Per-Olof tyckte att föremål var värdefulla även om de var vardagliga, så han började samla på dem. Redan 1906 hade han fått ihop mer än 10 000 föremål och öppnade det första museet.
När han dog hade han alltså mer än tiodubblat samlingen, och han testamenterade den till Ytterå hembygdsförening, som driver Mus-Olles museum än i dag. I Ytterån finns en modern museibyggnad från 1989...
... och så alla de små olika husen som Per-Olof började arrangera sina samlingar i. Det är en hel hembygdsgård, fast med väldigt speciell profil!
Det här är det hus där han själv bodde, hjärtknipande litet. Man får titta in i husen men inte fotografera, så tyvärr kan jag inte visa er samlingarna eller inredningarna. Ni måste åka dit själva och titta helt enkelt!
I ett av husen finns det ett kafé med hembakat fika.
När man betalar entré får man låna en audioguide, som är riktigt bra! Det är Leif Landin på P4 Jämtland som lotsar en genom husen och samlingarna.
Som avslutning gick vi in i den moderna museibyggnaden och tittade på de makalösa samlingarna av förpackningar, knappar, uppstoppade djur och mycket mera.
En av anledningarna till att Mus-Olle kunde komma över föremål från spridda platser, stavas kurortskultur. Vid sekelskiftet 1900 var det populärt att åka till orter med mineralrikt vatten och dricka brunn. Man kunde också bli erbjuden olika hälso- och skönhetsbehandlingar. Ytteråns hälsobringande källor hade faktiskt varit kända och uppskattade ända sedan mitten på 1700-talet, men det var när järnvägen kom till Ytterån 1882 som kurortsturismen tog riktig fart. Nu kunde Per-Olof tigga eller köpa till sig saker som turisterna hade med sig och kanske inte tyckte var så märkvärdiga. 
En triggervarning bör väl utfärdas till alla som har någon form av ekorre i sig. Om du nyss har lyckats bryta ditt samlande av servetter eller tändsticksaskar kan ett besök på Mus-Olles skapa helt nya begär efter att bygga upp ett eget samlingsuniversum. Det är läckert, verkligen! Mus-Olles museum har öppet alla dagar kl 11-16 fram till och med den 21 augusti. Så passa på, turistsommaren pågår fortfarande!