Charina Knutson

Gaaltije
Har ni sett att Gaaltije, det sydsamiska kulturcentret och museet i Östersund, har byggt om och nytt? Gaaltije ligger på Köpmangatan 58, inrymt i den gamla Tullkammaren. Tidigare delades huset med Sametinget men sedan de flyttat vidare till Frösö strand har Stiftelsen Gaaltije fått ta över hela huset. Kontoren har flyttats till övervåningen, och hela nedervåningen har blivit besöksanläggning. 
Förut gick man in från Köpmangatan (ovan), men i samband med renoveringen togs en nygammal entré upp på andra sidan huset. Så nu är entrén från Tullparken istället. En ny fin trappa med ramp för hjulburna möter en när man kommer runt hörnet.
Jag, Stella och Julius gick dit en kväll i maj, när Gaaltije ordnade en valdebatt för alla partier i Region Jämtland Härjedalen. Fina Anta var också där och stod och hejade på trappan när vi gick in.
En helt ny butik med en rätt så ny butiksansvarig finns det också. Emma har jobbat på Gaaltije sedan i september 2021, men den nya butiken fick hon öppna när ombyggnaden var klar, 12 mars i år.
I butiken finns det samiskt hantverk, böcker, renskinn, renkött, glas, filtar, smycken och mycket mera. Nu är jag absolut lite partisk för jag sitter i Gaaltijes styrelse, men jag tycker verkligen att butiken har fått ett lyft! Som grädde på moset tog Emma hem en frys med glass lagom till sommaren. Så om man inte vill handla något annat så kan man köpa en glass och sätta sig i Tullparken en solig dag.
Vi gick vidare in och tittade på Tomas och Erna Laulas gripande utställning Dränkt barndom. Den handlar om hur sjön Gardiken i Västerbotten dämdes i början av 1960-talet och lade många hem under vatten. Utställningen visas till och med den 30 september 2022.
Sedan gick vi och lyssnade på valdebatten en stund. Stiftelsen Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius hälsade välkommen.
Efter den här kvällen har ytterligare en utställning öppnat, Perspektiv på retrospektiv, där Per Ivar Somby från Alta i Norge har färglagt gamla fotografier på samer. Det är märkligt hur färg kan göra att man känner sig närmare en människa, men det gör man. Plötsligt tar personerna på bilden liksom ett kliv framåt och blir enkare att föreställa sig.
Perspektiv på retrospektiv står till den 23 december 2022. Om man vill följa vad som händer på Gaaltije finns hemsidan gaaltije.se men också Facebooksidan Gaaltije och Instagramkontona gaaltije och gaatiljesbutik. Öppettiderna just nu är måndag-fredag 10-17, men under juli kommer det också att vara lördagsöppet 11-14.