Charina Knutson

Önsjön
Vilken midsommarhelg vi har haft! SÅ varmt och vackert, som gjort för att bada!
I går åkte jag, Julius och Patrik (Stella är tyvärr förkyld) till Önsjön, en badplats helt nära Östersund som jag av någon obegriplig anledning inte har besökt förrän nu. Skötseln av Önsjön har varierat genom åren, men nu drivs den av Kännåsens byalag som tillsammans med sommarjobbande ungdomar från Krokoms kommun gör ett fint jobb med att hålla allt i skick. En del i att få in pengar till driften av badet är att ta en parkeringsavgift om 15 kronor i timmen. EasyPark-appen fungerar, så det är inget krångel! Sedan är det bara att gå ner till badet strax intill.
Det var av begripliga skäl OTROLIGT mycket folk där i går, men faktum är att området är så stort att det inte gör så mycket. Vi hittade en bra plats i halvskuggan och la oss och löste lite korsord och tog en medhavd lunchmacka. Om man inte har fika med sig går det bra att handla i kioskbyggnaden.
Förutom kiosk finns det stora omklädningsrum med obegripligt låg frontvägg...
Ett lekskepp, fotbollsmål och gungor...
En toalettbyggnad (herr och dam) med riktiga toaletter samt handtvätt med kallvatten...
Grillplats, fikabord, och så två rejäla badbryggor varav en med ett hopptorn.
När vi hade fikat och vilat på maten hoppade vi i och simmade en lång stund. Önsjön är en ganska liten sjö som blir "varm" ganska "tidigt" (ni förstår att allt är med Jämtlandsmått). Men 21 grader i juni är inte illa! Folk badade och paddlade med SUP-brädor. Ungdomar hade med sig bärbara högtalare och spelade musik. Ja, det var så nära en beachkultur man kan komma i Norrlands inland. Folkligt, familjärt och väldigt somrigt!
När vi hade badat la vi oss och läste lite. Så skönt. Jag läser just nu "M/T och berättelsen om skogens under" av Kenzaburo Oe och Julius läser en ungdomsbok som heter "Tjuven på Highland Falcon".
Om du vill åka till Önsjön är det bara att ta E14 från Östersund mot Åre. Vid avfarten Kännåsen, i jämhöjd med Lugnvik, svänger man av och kör 6 km norrut. Allt är välskyltat och lätt att hitta!