Charina Knutson

Orkidéer i Vikekärret
Exakt NU är rätt tid att se de jämtländska orkidéerna - från slutet av maj och fram till midsommar. Jag har aldrig varit på orkidéspaning men i år skulle det bli av! I fredags, när skolavslutningarna var avklarade, tog jag med 15-åringen och åkte ut till Rödön och Vikekärret. Om man kommer från Frösön åker man över Rödöbron och fortsätter 1 km tills man ser den här skylten på höger sida.
Då hittar man strax en parkeringsplats och starten för naturstigen.
Historien bakom Vikekärret är något av en Döda fallet Light. På 1600-talet ville några bönder dika ut Acksjön för att få mer bete till sina djur. De försökte gräva en rännil genom grusåsen mot Storsjön, men grävde för mycket. Grusåsen bröt igenom och Acksjön tömdes. Acksjöns botten var väldigt kalkrik och nu uppstod en uttorkad sjöbotten där orkidéer trivs.
Naturstigen är tydlig och lättgådd. Man vandrar först genom ett kort stycke skog. Ett par spänger över smala bäckar måste man kunna ta sig över.
Sedan kommer man ut på sjöbotten. Det är som en mini-öken fast med skog i och runt.
Och helt plötsligt kommer de, guckuskorna. I GROTESKA mängder! Jag trodde att de var mindre och stod lite för sig själva, men det är fråga om hela SNÅR. Fridlysta är de hur som helst, så plocka inte!
Här och var längs stigen finns skyltar som hjälper en att leta reda på fler orkidésorter. De är mindre och mer svårfunna än guckuskon, men de går att hitta om man har lite tid på sig. Vi såg tvåblad...
...och brudsporre, eller om det är en ängssporre!
...och min favorit, blodnyckel.
Precis när vi var på väg hem mötte vi några damer som hade sett flugblomster också, så vi fick hjälp att hitta den. Flugblomster har en form och tydligen också doft som attraherar grävstekelhanar (nishat får man säga!) så mycket att de försöker para sig med den. På så vis hjälper hanarna till att pollinera blomman. Och visst ser blommorna ut som insekter!
Den här dagen var vi så ny-fikade när vi åkte ut att vi inte hade någon matsäck med. Men precis vid själva kärret finns bord och bänkar. Oavsett om ni tänkte slå er ner en stund eller vara i rörelse så kom ihåg myggmedel. Det är våtmark och därför gott om flygfän.
Och så får man komma ihåg att lyfta på fötterna. Det är ganska mycket rötter att snava på. 
Det här var ärligt talat bland det roligaste jag har gjort på länge, och då är jag inte ens särskilt intresserad av blommor. Men det här var annorlunda, lite som en skattjakt. Och så var orkidéerna så vackra. Stella hade systemkamera med sig och tog ännu finare bilder än jag fick med mobilen. Vill ni ut på orkidéjakt så är det som sagt bara att skynda på - efter midsommar har det mesta blommat ut!
Läs mer om Acksjöns naturreservat hos Länsstyrelsen i Jämtlands län eller Krokoms kommun.