Charina Knutson

Stonehenge
Efter besöket vid Hadrianus mur drog vi 50 mil rakt söderut för att få se Stonehenge. Om man vill bo i en stad i närheten av monumentet kan man bo i exempelvis Salisbury söder om Stonehenge, men vi valde Marlborough, en jättefin liten stad strax norr om i stället. Biljetterna hade vi förhandsbokat på English heritages hemsida. Då fick man också en slot-tid då man skulle infinna sig. Fastän vi var där i slutet av augusti ringlade sig bilköerna långa de sista kilometrarna.
Väl framme fanns en generös parkering. Därifrån gick man till det nybyggda (2013) Stonehenge Visitor Centre. Här finns entré, butik, kafé och utställningar. Vi löste in oss i kassan.
Vi ville börja med att se själva Stonehenge. Dit fraktades man i shuttle-bussar som ingick i entrépriset. Det var lite kö men bussarna gick hela tiden så det blev inte någon väntetid just. Om man vill promenera finns det gångvägar. Det är cirka 2 kilometer att gå.
För information om Stonehenge finns olika varianter. Man kan gå med på en guidad tur, eller lyssna i audioguider, eller läsa på skyltar. Vi läste på skyltar. Och tog ikoniska bilder förstås.
Stonehenge började användas som kultplats redan cirka 3100 f Kr. Själva stensättningen tros ha tillkommit ca 2500-2000 f Kr. Stenarna i monumentet kommer inte från trakten, nej nej. De så kallade blåstenarna kommer från Wales och har antagligen fraktats 30 mil innan de restes på plats. Utanför Visitor Centre visas en slädkonstruktion som kan förklara hur man trasporterade stenarna.
Funktionen med monumentet är inte helt fastlagd, men man vet att det måste ha något med sommar- och vintersolstånd att göra. Solen prickar då cirkelns öppning via Hälstenen.
Vi åkte tillbaka till Visitor Centre och gick ett varv i utställningshallen. Det var fint, särskilt det inledande rummet som var runt som hengen själv. Här stod en levande guide och berättade nonstop - imponerande och mycket trevligare än att lyssna till en inspelad röst.
Det fanns modeller av Stonehenge under olika perioder, och rekonstruktioner av olika slag.
Butiken var fantastisk, SÅ mycket roliga prylar i olika prisklasser. Vi gillade bland annat de Stonehenge-formade nackkuddarna och Stonehengeschacket.
Kafét var också OK men mer vad man kunde förvänta sig. När vi kom tillbaka till Marlborough sa alla vi mötte på hotell och i affärer: "Jaja, Stonehenge, men har ni varit i Avebury?". Det är en ännu större men mindre känd stencirkel inte långt därifrån. Båda monumenten är världsarv. Nu hann vi inte med Avebury på den här resan, men det får bli nästa gång!