Charina Knutson

Hadrianus mur
Innan skolan började för hösten tog vi en tur till England! Vi var två dagar i London innan vi tog en hyrbil till Newcastle i norra England. Där gick vi på friluftsmuseet Beamish en hel dag. Sedan åkte vi västerut och hyrde en liten stuga i byn Greenhead för att ha en bra utgångpunkt att titta på - tada! - Hadrianus mur. Bilden nedan är lånad från Helsingborgs Dagblad/TT.
Hadrianus mur började byggas år 122 e Kr och fyller alltså 1900 år i år! Romarriket hade vid den här tiden expanderat till de brittiska öarna men gick på pumpen mot barbarerna i Kaledonien, typ nuvarande Skottland. Till slut gav romarna upp och byggde i stället en mur för att hålla de svårerövrade stammarna borta från Britannia, som de kallade England. Muren är 118 kilometer lång och ringlar sig fortfarande fram genom landskapet. Jag har velat se den så länge!
Vi laddade upp med att gå på två museer. På bilden ovan nämns Vindolanda. Det är ett romerskt fort som var i funktion ungefär åren 85-370 e.Kr. I dag kan man gå runt bland Vindolandas ruiner och imponeras över organisationsförmågan i det romerska imperiet.
Längst bort på området finns ett litet museum där fynden från utgrävningarna visas.
Vindolanda är känt för sina "tablets", skrivskivor i trä där romerska soldater har skrivit meddelanden till varandra, typ "Vi behöver mer öl, skicka till den här adressen"...
... och för den enorma mängden skor som har hittats. Trä och läder - ni förstår att Vindolanda utmärker sig i fråga om bevarat organiskt material. 
Det finns också kafé och butik. I butiken kan man köpa omistliga ting som Harry Potter på latin!
Det andra museet vi laddade upp med heter Roman Army Museum och ligger bara en kvart bort med bil. Här är det fokus på soldaterna och deras uppdrag vid gränsen.
Som introduktion fanns en 3D-film som besågs med glasögon på. Den var helt OK som historielektion och förstods av alla i familjen, från 12 år och uppåt. Utställningarna var snygga men inte så hands-on, utom ett ställe där man kunde testa om man var stark nog att spänna en romersk båge.
Dag 2 var det äntligen dags för muren! Vi åkte först till Cawfield Quarry, som är det perfekta stoppet för den som har lite tid. Vid ett gammalt stenbrott finns en besöksparkering och utgångspunkt för vandring. Själva muren ligger bara 200 meter från parkeringen. Här finns också Milecastle 43 - romarna byggde fort var 1600:e meter längs hela muren.
Därefter åkte vi en knapp mil österut till en parkering som heter Steel Rigg Car Park. Den är inte stor men vi fick plats - det var söndag och muren är en omtyckt vandringsled. Här följer man en naturlig klippavsats som var perfekt ur försvarssynpunkt.
Målet för den här vandringen, som var mer krävande än den vid Cawfield (upp och ner, brant, lite stenigt) var den berömda svackan Sycamore Gap. Efter några kullar och dalar och cirka 40 minuter kom vi till slut till den välfotograferade sänkan med det vackra trädet.
Här pustade vi ut en stund! och fotograferade oss framför trädet förstås.
Hadrianus mur är världsarv och också en vandringsled som man kan promenera från östkust till västkust eller tvärtom. Här hittar du länkar till Hadrianus mur, Vindolanda och Roman Army Museum! Info om vandringsleden finns på National Trail.